2017/02/13/voor-wetenschappers

Eerste pilot in afrondingsfase – Scientist Wanted

Eerste pilot in afrondingsfase

Zelfs als je een heel bescheiden en verlegen persoon bent, is dit geen reden om jezelf het plezier te ontzeggen. Ja, ja, het is in raging rhino dat je jezelf kunt uitproberen als een superheld en een niet fatsoenlijke jackpot kunt winnen. Eind november startte een aller-eerste groep ScientistWanted heroes. En wat zijn ze leuk! Een groep van 18 promovendi, allen verbonden aan een onderzoeksinstituut in Amsterdam, die allen meer wilden dan hun kennis achter de gesloten deuren van de Universiteit houden.

Velen van hen hadden enkel een wervend tekstje gelezen “communicatieve promovendi gezocht” en hadden zich daarop direct ingeschreven. Deze 18 waren dan ook de gelukkige geselecteerden: meer dan 50 e-mails stroomden binnen in de ScientistWanted mailbox in de week dat de werving begon! Benjamin je dol op het spelen suv activities? Ga naar signifiant free spins no deposit no wager uk. Im is environnant les beste aanbieding voor jou!

img_9397.jpgZij stortten zich in het avontuur. Van de promovendi werd verwacht dat zij op eigen initiatief een filmpje van 3 minuten zouden maken. Daarin moest er nagedacht worden over de boodschap – wat wil ik nou eigenlijk echt vertellen over mijn onderzoek en hoe vertel ik wat dat bijdraagt dat bij aan de samenleving?

Door Stephan Aerts, Roy Meijer, Guusje Prent, Jan Wich en Ellen Hollemans werden zij op de startbijeenkomst ondergedompeld in de wereld van de science communication en de media. Ze leerden over filmtechnieken, over de kracht van youtube, over het vak van de journalistiek, en over het grotere Waarom. Wie zit er te wachten op jonge wetenschappers, en wat heb je dan te vertellen? Wat antwoord je als je meerdere keren de “nou en?”-vraag krijgt?img_9395-e1518197715206.jpg

En daarna… ja daarna. Daarna werd het een beetje stil. Wij als initiatiefnemers kregen door hoe lastig het eigenlijk is voor de promovendi om alles voor te bereiden voor zo’n filmpje en dat dan ook zelf te filmen. Er waren veel vragen die tijdens zo’n traject opdoken: wat wil ik eigenlijk vertellen, hoe vertel ik dat, hoe schrijf je een script, waar begin je in hemelsnaam met vertellen, hoe diep ga je op de materie in, hoe spreek je tegen een camera, wat film je dan, hoe zet je dat in elkaar. Genoeg vragen om met de antwoorden daarop een cursus van een paar weken mee te vullen. En toch…

Na anderhalve maand kwam de eindbijeenkomst. Wij vol spanning, en gelukkig de promovendi ook: er waren een aantal filmpjes die getoond konden worden en dat leidde tot de nodige zenuwen. Wat zouden anderen er van denken!? Met onze monden open van verbazing keken we naar het filmpje van Marieke: hoe had zij het voor elkaar gekregen zo’n pracht van een filmpje in elkaar te zetten! En dan het filmpje van Claire, die zo snel al zo’n professioneel ogend filmpje had weten te maken. De rest van de promovendi had er zichtbaar meer moeite mee gehad om te filmen en dat in te plannen naast het al drukke promotietraject. Ondanks dat, spatte het enthousiasme er van af en verwachtten alle aanwezigen zeker nog met een filmpje te kunnen komen, zeker na het zien van de twee goede voorbeelden.

We weten dus nu twee dingen:
1. Het grote deel van de promovendi is super gemotiveerd om meer aan brede publiekscommunicatie te doen, en is zeker bereid om daar een filmpje voor te maken
2. Wij van ScientistWanted moeten een uitgebreider begeleidingstraject opzetten om te zorgen dat het voor iedereen haalbaar wordt om in anderhalve maand een eindproduct te hebben.

We zijn dus in de tussentijd al hard aan de slag om dit traject uit te breiden: wordt vervolgd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *