home/filmpjes-van-wetenschappers/eline-scheerlinck

Eline Scheerlinck – Scientist Wanted

Eline Scheerlinck

Zelfs als je een heel bescheiden en verlegen persoon bent, is dit geen reden om jezelf het plezier te ontzeggen. Ja, ja, het is in raging rhino dat je jezelf kunt uitproberen als een superheld en een niet fatsoenlijke jackpot kunt winnen. Eline is derdejaars promovenda aan de Universiteit van Leiden waar zij onderzoek doet naar hoe gewone mensen in hun dagelijks leven hun rol speelden in de werking en ontwikkeling van het Islamitische Rijk in Egypte, op basis van bronnen die rechtstreeks uit dat dagelijks leven stammen. Waar de geschiedenis van de Islam en het Islamitische Rijk vaak vanuit een religieus en politiek-historisch oogpunt wordt benaderd, legt Elines onderzoek juist een heel andere wereld bloot, namelijk die van de doorsnee inwoner van Egypte tussen 600 en 1000. Zij bestudeert beschermbrieven en andere reispapieren uit dit tijdperk die geschreven zijn op papyrus, steen en keramiek, in welke situaties deze documenten van belang waren en wie de  hoofdrolspelers waren.

Belastingontduiking is van alle tijden. De belastingontduikers die Eline bestudeert vluchtten uit hun dorpen weg voor hun schulden of andere problemen. Aangezien de belastingen werden geïnd in de dorpen, liep de overheid dus door dit vluchtgedrag inkomsten mis. Lokale autoriteiten zoals dorpshoofden waren verantwoordelijk voor het innen van de belastingen op dorpsniveau, en de overheid verwachtte van hen de jaarlijkse bijdrage. De lokale autoriteiten probeerden, aan de hand van de vrijbrieven die Eline bestudeert, vluchtende belastingontduikers te overtuigen toch maar terug te komen naar het dorp, en eventueel een klein deel van hun belasting te betalen. David je dol op het spelen lorry game titles? Ga naar delaware slots free spins no deposit. Emergeny room is p beste aanbieding voor jou!

Eline vindt het venster op het leven, activiteiten, en beslommeringen van alledag in een ander tijdperk en andere wereld enorm fascinerend, en wil graag het onderzoek van haar dromen met andere mensen delen. Zij hoopt door verder te gaan dan haar lezingen voor academisch publiek een groter draagvlak te kunnen creëren voor haar onderzoek en haar onderzoek bewust relevanter te kunnen maken voor de maatschappij. Eline is daarom ook geïnteresseerd in het spreken voor en/of adviseren van Hogescholen en Universiteiten, de geschreven en radio-visuele media.

 

Vind Eline verder op:

Universiteit Leiden

Elines projectgroep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *