home/filmpjes-van-wetenschappers/marte-molenaars

Marte Molenaars – Scientist Wanted

Marte Molenaars

Zelfs als je een heel bescheiden en verlegen persoon bent, is dit geen reden om jezelf het plezier te ontzeggen. Ja, ja, het is in raging rhino dat je jezelf kunt uitproberen als een superheld en een niet fatsoenlijke jackpot kunt winnen. Marte is sinds 2016 promovendus aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam,  bij het Laboratorium Genetische Metabole Ziekten, waar onderzoek gericht is op metabole ziekten in de breedste zin.

Marte’s promotieonderzoek richt zich vooral op het beter begrijpen van veranderingen in ons metabolisme (stofwisseling) naarmate we ouder worden en hoe we ouderdomsziekten zouden kunnen voorkomen door middel van interventies in het (verstoorde) metabolisme. Mary je dol op het spelen suv online games? Ga naar nufactured slots no deposit free spins. Er is usually environnant les beste aanbieding voor jou!

Het is gebleken dat als de energiecentrales van de cel, de mitochondriën, geremd worden in hun metabolisme, de levensduur van organismes verlengd kan worden.  Hoe dit precies in elkaar steekt, probeert Marte uit te zoeken. Om efficiënter onderzoeksresultaten te verkrijgen maakt zij ook gebruikt van C. elegans,  een kleine worm die als model wordt gebruikt voor cel onderzoek vanwege de grote overeenkomsten in DNA en cel bouw met de menselijke cellen. Bovendien leven ze maar zo’n 20 dagen in plaats van de 80-100 jaar bij mensen, waardoor je niet zo lang hoeft te wachten om erachter te komen of en hoe iets de levensduur kan veranderen.

Met haar onderzoek hoopt Marte bij te kunnen dragen aan het beter in kaart brengen van de metabolisme-veranderingen bij ouderdomsziektes en daarmee in de toekomst wellicht nieuwe behandelmethodes mogelijk te maken.

Marte onderzoekt dit met veel plezier in het lab, maar vindt het daarnaast ook leuk om over onderzoek te praten met andere mensen. Binnen haar onderzoeksgroep is al aandacht voor wetenschapscommunicatie via hun facebookpagina (https://www.facebook.com/Houtkooperlab/) en experimenten met het maken van korte communicatieve filmpjes. Marte zelf is geïnteresseerd in uitnodigingen als spreker of adviseur bij diverse onderwijsinstanties (basisonderwijs, middelbaar onderwijs, Hogeschool en/of Universiteit, technische bedrijven en diverse media.

Vind Marte verder op:

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *