home/filmpjes-van-wetenschappers/roderick-bouman

Roderick Bouman – Scientist Wanted

Roderick Bouman

Zelfs als je een heel bescheiden en verlegen persoon bent, is dit geen reden om jezelf het plezier te ontzeggen. Ja, ja, het is in raging rhino dat je jezelf kunt uitproberen als een superheld en een niet fatsoenlijke jackpot kunt winnen. Roderick Bouman is promovendus aan de Hortus botanicus Leiden en Naturalis. Hij bestudeert daar  een groep van planten genaamd Phyllantus, een enorm divers plantengeslacht van bijna 900 soorten die voorkomt in alle tropen en subtropen in de wereld. Er is iets bijzonders met deze groep. Recent is namelijk gebleken dat er planten uit andere groepen nauw verwant zijn met sommige Phyllanthus soorten. De originele theorien moeten dus op de schop. Roderick onderzoekt met behulp van DNA in een fylogenetische studie óf en hoe deze groep opnieuw in te delen is. Met die methode kan ook gekeken worden waar de plantengroep is ontstaan en hoe deze zich heeft verspreid naar de rest van de wereld.

“Het bestuderen van de biodiversiteit op aarde, begint met het begrijpen van wat er al leeft” Bill je dol op het spelen vehicle video games? Ga naar de free spins on registration uk. Im or her is environnant les beste aanbieding voor jou!

Het onderzoek van Roderick is uiteindelijk bedoeld om de biodiversiteit op aarde beter te begrijpen. Met hun nieuwe meetmethode hoopt de groep onderzoekers waar Roderick deel van uitmaakt dan ook andere botanici te helpen om de identificatie van nieuw verzamelde planten te versnellen. Daamee willen ze studies naar de diversiteit van de wereld makkelijker maken om zo veranderingen sneller te kunnen waarnemen.

Roderick ziet het vertellen over zijn onderzoek als een must voor hem als onderzoeker. Niet alleen op wetenschappelijke conferenties doet hij zijn best om zijn onderzoek zo helder mogelijk uit te leggen, maar zelfs zijn familie hangt aan zijn lippen als hij over zijn onderzoek vertelt. En hij is nog lang niet klaar met onderzoeken, want er zijn nog vele onderwerpen die zijn interesse gewekt hebben. Roderick: “Ik zou bijvoorbeeld nog wel willen onderzoeken waarom een bloem een lange buisvorm heeft in plaats van een waaier, hoe dit gerelateerd is aan zijn bestuiver en hoe dit is ontstaan. Of hoe soorten die een nieuw gebied hebben gekoloniseerd zich opeens heel snel verschillend kunnen aanpassen en evolueren van bijvoorbeeld kruidjes naar enorme bomen.” Roderick verslind alles wat met het ontstaan en veranderen van kenmerken aan de hand van de omgeving te maken heeft. “Hoe twee populaties zich verschillend ontwikkelen tot nieuwe soorten vind ik één van de leukste aspecten van evolutie biologie.”

Roderick heeft ervaring in wetenschapscommunicatie: hij heeft presentaties gegeven aan middelbare scholieren en studenten van de Universiteit en geeft rondleidingen en workshops in de botanische tuinen. Roderick is te vragen als spreker voor scholen en verschillende soorten media.

Je kunt Roderick verder vinden op:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *