home/filmpjes-van-wetenschappers/yvonne-smit

Yvonne Smit – Scientist Wanted

Yvonne Smit

Zelfs als je een heel bescheiden en verlegen persoon bent, is dit geen reden om jezelf het plezier te ontzeggen. Ja, ja, het is in raging rhino dat je jezelf kunt uitproberen als een superheld en een niet fatsoenlijke jackpot kunt winnen. Yvonne is sinds 2014 promovendus bij de afdeling Fysische Geografie aan de Universiteit Utrecht.  Haar promotieonderzoek richt zich globaal gezien op de kustveiligheid van Nederland. Momenteel dienen kunstduinen als een natuurlijke barrière tegen overstromingen van de zee.  Deze duinen hebben een hoge ecologische waarde met veel verschillende landschapselementen. De maatschappelijke behoefte aan kustveiligheid heeft echter geleid tot over-gestabiliseerde duinen door middel van het planten van helmgras. De duinen overleven dan wel de impact van een heftige storm, maar hebben ook gezorgd voor een verarming van de biodiversiteit en het tegengaan van (landinwaartse) duinaangroei door zandtransport. Yvonne doet onderzoek naar de invloed van bodemvocht op deze hoeveelheid zandtransport, zowel als de factoren die bodemvocht beïnvloeden. Het overkoepelende doel van Yvonne’s project is om een volgende generatie kust-evolutie model te ontwikkelen dat golfgedreven duinerosie combineert met eolische (windgedreven) duinaangroei. Simpeler gezegd, Yvonne’s onderzoek helpt mee aan het beschermen van Nederland tegen overstromingen door de zee, door duurzame en klimaatbestendige duinen te handhaven en tegelijkertijd rekening te houden met de natuurontwikkeling  en het waarborgen van de unieke flora en fauna.

Het mooiste aan onderzoek vindt Yvonne het delen van nieuwe inzichten met een zo breed mogelijk publiek, zodat iedereen zich kan inzetten voor een betere toekomst. Ze vindt het dan ook belangrijk om de leergierigheid en nieuwsgierigheid van mensen te prikkelen door middel van goede communicatie met de samenleving. Yvonne heeft al meerdere lezingen gegeven, maakt wetenschapsfilmpjes en schrijft de blog ‘Doctor Bodemvocht’ (http://yvonnesmit.tumblr.com/). Yvonne is beschikbaar om gevraagd te worden als spreker of adviseur voor alle niveaus onderwijs, diverse media, en (technische) bedrijven.

Vind Yvonne verder op: Ben je dol op het spelen lorrie games? Ga naar nufactured free spins no deposit no wager 2021. Im or her is actually signifiant beste aanbieding voor jou!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *