Nu je verhaal uitgeschreven is, is het tijd om met dat geschreven materiaal aan de slag te gaan.

Draaiboek

Je script is nu nog een droog script. Nu is het zaak om te bepalen welk beeld bij welk stuk tekst gaat horen. Knip je script dus op in stukken en zet hier een scene bij. Zorg dat jijzelf voor het grootste deel zelf in beeld bent. Tussenshots zijn leuk voor de afwisseling of om je verhaal te verduidelijken.

Een mogelijke manier om dit te doen is door je tekst uit te schrijven op post-its: 1 uitgeschreven zin per post-it. Gebruik een andere kleur post-its voor de locatie waar je deze op wil nemen. Plak de locatie-post-it naast de post-it met de zin die daarbij past. Schuif net zolang heen en weer tot het klopt. Bepaal welke tussenshots je op wil nemen en waar deze dan terecht komen.

Natuurlijk overkomen

Een camera is geen standaard equipment van een wetenschapper. Het is nog best een klus om natuurlijk over te komen op de camera. Voordat je aan de slag gaat met het uitvoeren van je script, oefen met de camera. Laat de camerapersoon jou een vraag stellen en beantwoordt die met herhaling van de vraag. Bijvoorbeeld: “Wat laat je onderzoek zien?” “Mijn onderzoek laat zien dat …”. Een valkuil is het om in presentatie-modus te schieten. De kijker raakt dan de band met jou kwijt. Blijf spreken met de ontvanger van jouw bericht. De camera lijkt onpersoonlijk, maar blijf je voorstellen dat je direct tegen iemand aan het spreken bent en leg je onderzoek aan die persoon uit –je vrienden, je oom, je zusje, … Neem iemand in gedachten die geïnteresseerd is en stapje voor stapje steeds meer wil weten over jou en je onderzoek en je motivatie dat onderzoek te doen.

Wetenschappers zijn niet de enigen die moeite hebben om natuurlijk over te komen op film. Er circuleren dan ook veel tutorials online die hiermee kunnen helpen, bijvoorbeeld deze!

Geluid

 1. Helder geluid: Helder geluid is cruciaal voor je filmpje. Er zijn een aantal tips om je geluid helder op te nemen
  1. Met een microfoontje
  2. Door dichtbij de camera te gaan staan
  3. Of simpelweg een ruimte uitzoeken zonder veel achtergrond lawaai. Liever een locatie die wat minder relevant is voor je onderzoek dan een top locatie in rumoer waarbij je de presentatie niet hoort.
 2. Test: Doe een geluidstest: film een stukje en kijk het terug op je computer. Neem op op maximaal volume; als je te zacht opneemt en later je volume moet boosten, krijg je ruis.
 3. Filter geluid: Er is de mogelijkheid om later nog iets van ruis uit je filmpje te knippen, ook met gratis tools. Bijvoorbeeld met de equalizer functie in IMovie of Final cut X. Movie maker heeft deze functie niet. Er circuleren gratis programma’s op het internet waar dit ook mee mogelijk zou moeten zijn.

Beeld

 1. Kijk recht in de camera: Wegkijken maakt afstandelijk, terwijl je juist een publiek wil prikkelen en direct aan wil spreken.
 2. Camera: Gebruik in je hele filmpje dezelfde camera. Camera’s verschillen namelijk veel in kwaliteit en geluid; dat is niet erg, maar wel storend als de kwaliteit steeds wisselt. Je camera kan van alles zijn: van smartphone tot professionele camera. Als je je smartphone gebruikt, gebruik dan de camera aan de voorkant.
 3. Zichtbaarheid en licht: Gebruik een goede camera en bekijk direct terug of je goed zichtbaar bent. Film, als je buiten filmt, geen interviews in heftig zonlicht. Dit zorgt voor lelijke harde schaduwen. Zorg daarnaast voor stabiel beeld waarin niet te veel in- en uitgezoomd wordt. Mocht je filmen met je telefoon, zorg dan dat deze ergens stabiel op staat.
 4. Opnemen: Laat de camera een paar seconden voor de handeling en na de handeling al draaien. Dat geeft je speling in de montage en je weet dat je handeling helemaal is opgenomen.
 5. Rust: Creëer een fractie rust tussen verschillende scenes en handelingen. Er hoeft niet altijd gesproken te worden in de video. Geef de kijker even tijd om bij te komen na elk hoofdstukje. Praat rustig. Gebruik interpuncties. Dat is voor de luisteraar prettig en handig als je tijdens je montage moet knippen in de tekst.
 6. Verschillende hoeken: Als je je tekst meerdere keren opneemt van verschillende hoeken en ingezoomd of uitgezoomd kun je mooi afwisselen in je montage. Dit kan overigens ook achteraf, als je een goede kwaliteit video hebt. Dan kun je namelijk een digitale zoom maken (in plaats van optische zoom).
 7. Storende objecten: Let erop dat er niet iets storends in de achtergrond in beeld staat, of juist op de voorgrond (een vinger voor de lens!). Als dit zo is gebruik dan een andere camera hoek of als je die niet hebt kun je een digitale zoom maken zodat het storende object buiten beeld komt. Wees kritisch, het publiek ziet het! Als het niet anders kan kun je maar beter je presentatie tekst als voice over gebruiken en een ander beeld er overheen leggen.

Muziek

 1. Type muziek: Werk met passende muziek zonder vocalen.
 2. Volume: Draai de muziek weg tot bijna nul zodra jijzelf aan het woord bent. Het verschil tussen het gedeelte dat er niet wordt gesproken en wel mag overigens niet te groot zijn. Dat kan ook storend zijn voor de luisteraar.
 3. Copyright: Op de meeste muziek zit een copyright. Zorg dus dat je zoekt naar muziek die je onder je filmpje mag monteren en geef credit aan de maker van de muziek die je gebruikt als dit toegestaan is.

Monteren

 1. Programma’s: Imovie, Windows movie maker, voor als deze al op je PC staan. Anders is Hitfilm Express een goede gratis optie. Andere tips: Adobe Premiere (proefversie), Final Cut X.
 2. Cartoons: uitlegcartoons kunnen helpen om je boodschap duidelijker te maken. Er zijn een aantal manieren waarop je gemakkelijke een uitlegcartoon maakt. Bijvoorbeeld Powerpoint of voor de wat gevorderde gebruikers: Motion (Apple)
 3. Overlopen: Gebruik “harde cuts” om van scene naar scene te gaan. Maak geen gebruik van (voorgeprogrammeerde) overloopjes, die zijn eerder storend dan behulpzaam.
 4. Voice-over: Zorg dat je voice-over een goede en zelfde kwaliteit heeft als de rest van je film. Je kunt de voice-over ook opnemen met dezelfde camera/smartphone. Sla in dat geval je video-file op als mp3 file, zodat je deze als gesproken tekst kan inmonteren.
 5. Montage tip: als er foutjes in je presentatie tekst zitten is dat niet erg. Het is juist prettig om de tekst in één keer op te nemen zodat je in een bepaalde flow zit, maar daardoor kan het voorkomen dat je wat versprekingen maakt. In de montage kun je die foutjes achteraf wegknippen. Dat zorgt er uiteraard wel voor dat je beeld niet meer doorloopt. Over deze knip kun je dan een algemeen beeld leggen.

Meer tips

Zie onze webpagina met tips: https://scientistwanted.nl/home/science-communication-tips/

<< Terug naar Van pitch… tot script